یکی از منابع درامد دولت مالیات میباشد و این مالیات برای امور مختلف از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت میشود. یکی از انواع مالیات که افراد ملزم به پرداخت آن هستند مالیات صادرات است که در این مقاله میخواهیم شما را با صفر تا صد مالیات صادرات چیست آشنا کنیم و اطلاعات لازم را به شما بدهیم. اگر سوالی در مورد مالیات صادرات دارید میتوانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا در اسرع وقت پاسخ شما را بدهیم.

اگر سوالی در حوزه مالیات دارید و میخواهید از مشاوره رایگان برترین کارشناسان مالیاتی بهره مند شوید میتوانید به صفحه مشاور مالیاتی مراجعه کرده و با حرفه ای ترین کارشناسان مالیاتی ارتباط برقرار کنید.

مالیات صادرات چیست

مالیات صادرات چیست
مالیات صادرات چیست

اولین سوالی که در ذهن ها شکل میگیرد این است که مالیات صادرات چیست و به چه مواردی تعلق میگیرد؟ همان طور که در تعریف صادرات میدانید به هر کالا و یا خدماتی که از کشور به سایر کشور ها ارسال میشود صادرات گفته میشود و به شخص حقیقی و یا حقوقی که این کار را انجام میدهند صادرکننده گفته میشود.

در قبال این صادرات کالا و خدمات مبلغی از صادرکنندگان دریافت میشود که به آن مالیات صادرات گفته میشود.. به طور کلی افرادی که دارای کارت بازرگانی باشند میتوانند صادرات و واردات کالا و خدمات داشته باشند و این مالیات هم به صادرات و هم به واردات تعلق میگیرد که در مقاله مالیات بر واردات به طور کامل در مورد این موضوع بحث کرده ایم.

همان طور که میدانید مالیات ها به انواع مالیات های مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشوند و مالیات های مستقیم به دارایی و درامد افراد تعلق میگیرد و مالیات غیر مستقیم مربوط کالا ها و خدمات میباشد مانند مالیات بر ارزش افزوده.

یکی از زیر مجموعه های مالیات بر ارزش افزوده، مالیات صادرات میباشد که در تعریف مالیات صادرات چیست میتوان گفت یکی از انواع مالیات بر ارزش افزوده است که به کالا و خدمات صادر شده از کشور تعلق میگیرد و در مواردی نیز مشمول معافیت میشوند که در ادامه به توضیح لیست کالاهای صادراتی معاف از مالیات میپردازیم.

آیا صادرات مشمول ارزش افزوده است

همان طور که گفته شد مالیات صادرات یکی از انواع مالیات بر ارزش افزوده است (مطالعه بیشتر : مالیات ارزش افزوده چیست ) که در صورتیکه فرد صادرکننده نتواند ارز حاصل از صادرات را وارد چرخه اقتصادی کشور کند و نتواند به روش های بسته سیاسی که رد این مقاله به توضیح ان پرداختیم نتواند مسئله را حل کند مشمول 9% مالیات صادرات میشود.

در ادامه شما را با یست کالاهای صادراتی معاف از مالیات صادرات و مواردی که مشمول معافیت صادرات از ارزش افزوده میشوند آشنا میکنیم که در صورتی که کالایی در این لیست نباشد مشمول مالیات میگردد.

نحوه محاسبه مالیات صادرات

نحوه محاسبه مالیات صادرات
نحوه محاسبه مالیات صادرات

تا اینجای مقاله متوجه شدید مالیات صادرات چیست اما سوالی که مطرح میشود این است که نحوه محاسبه مالیات صادرات چگونه است و بر چه اساسی نرخ مالیات صادرات تعیین میشود.

باتوججه به این موضوع که صادرات کالا و خدمات سبب به حرکت افتادن چرخه اقتصادی و رونق اقتصادی میشود و ارز را وارد کشور میکند بر اساس ماده 141 قانون مالیات های مستقیم صادرات کالا غالبا معاف از مالیات صادرات میباشد. این مورد برای صادرات مواد خام به 20 درصد درامد حاصل از صادرات کاهش پیدا میکند.

همچنین بر اساس ماده 10 قانون مالیات بر ارزش افزوده کلیه خدمات و کالاهای صادراتی مشروط بر ان که :« از طریق مبادی خروجی رسمی با ارائه پروانه سبز گمرکی صادره توسط گمرک یا برگ خروجی (در مورد صادرات کالا) و صادرات خدمات با ارائه قرارداد مربوط و گواهی انجام کار که به تایید نزدیکترین نمایندگی رسمی جمهوری اسلامی ایران در کشور مقصد رسیده باشد یا گواهی ارزآوری با تایید بانک مرکزی یا سایر اسناد و مدارک مثبته.» معاف از مالیات ارزش افزوده میباشند.

اگر نمیدانید مالیات ارزش افزوده به چه موارد و کالاهایی تعلق میگیرد میتوانید مقاله مالیات بر ارزش افزوده به چه کالاهایی تعلق می گیرد را مطالعه کنید.

در صورتی که اشخاص با صادرات کالا و خدمات و نتوانند ارز حاصل را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند باید برای رفع تعهد ارزی اقدام کنند و بر اساس بسته سیاسی که توسط سورای عالی هماهنگی کشور تعیین شده است از طریق یکی از روش های فروش ارز در قالب حواله در سامانه نیما، واردات کالا در مقابل صادرات انجام گرفته، انتقال دادن ارز حاصل از صادرات به شخص دیگر، بازپرداخت وام های ارزی دریافت شده از سیستم بانکی، صندوق توسعه ملی، حساب ذخیره ارزی و فاینانس و فروش ارز به بانک ها و صرافی های مجاز به شکل اسکناس اقدام نماید.

در صورتی که صادرکنندگان اقدام به رفع تعهد ارزی خود نکنند ملزم به پرداخت مالیات صادرات خواهند بود و باید 9% ارزی که از صادرات کسب کرده اند را به عنوان مالیات بر صادرات پرداخت نمایند.

مالیات صادرات شخص حقیقی

مالیات صادرات شخص حقیقی بر اساس میزان درآمد وی به صورت پلکانی مشمول مالیات میشود که میتوان مالیات صادرات شخص حقیقی را به صورت تعریف نمود:

درآمدنرخ مالیات
تا 30 میلیون ریال سالانه15%
تا 100 میلیون ریال سالانهمازاد بر 30 میلیون ریال مشمول 20%
تا 250 میلیون ریال سالانهمازاد بر 100 میلیون ریال مشمول 25%
تا 1 میلیارد ریال سالانهمازاد بر 250 میلیون ریال مشمول 30%
بیشتر از 1 میلیارد ریال سالانهمازاد بر 1 میلیارد ریال مشمول 35%

مالیات صادرات شخص حقوقی

مالیات صادرات شخص حقوقی به این صورت تعریف شده است که میزان مالیات آن ها ربطی به میزان درامدشان بستگی ندارد و موظف به پرداخت مالیات 25% به صورت سالیانه هستند.

مالیات صادرات میوه

صادرات میوه یکی از مواردی است که صادرکنندگان را با چالش هایی رو به رو میکند زیرا از جمله مواد فاسد شدنی است و باید در صادرات آن نکات زیادی را رعایت نمود. باتوجه به آن که ارتباط بانکی با سایر کشور ها وجود ندارد و صادرکنندگان با ارز درگیر هستند موانعی در این حوزه مطرح میشود.

در مورد مالیات صادرات میوه میتوان گفت صادرات میوه معاف از قانون بازگشت ارزی میباشد و ارزی که از صادرات میوه و محصولات کشاورزی حاصل میشود نیازی به بازگشت ارز ندارند و از مالیات صادرات معاف هستند.

معافیت صادرات کالا و خدمات

معافیت صادرات کالا و خدمات
معافیت صادرات کالا و خدمات

در این قسمت برای آن که شما بتوانید اطلاعات لازم در مورد معافیت صادرات کالا و خدمات کسب کنید لیست کالاهای صادراتی معاف از مالیات صادرات و به طور کلی هرآنچه مشمول معافیت صادرات از ارزش افزوده میشود را برای شما درج کرده ایم.

به طور کلای میتوان گفت برای اصدرات غیر نفتی معافیت 100 درصدی مالیات صادرات داریم و در صورتی که کالایی در لیست پایین قرار نداشته باشد مشمول معافیت مالیاتی صادراتی 50% میشوید.

  • محصولات کشاورزی که فراوری نشده اند
  • کالاهایی که توسط مسافران وارد کشور میشوند در صورتی که مازاد بر نیاز آنها نباشد مشمول مالیات صادرات نخواهند شد
  •  دام و طیور زنده، زنبور عسل، آبزیان و نوغان 
  • کالاهایی که به  صورت بلاعوض به وزارتخانه ها، موسسه های دولتی، نهاد های غیر دولتی و موارد دیگر اهدا شده اند
  • انواع بذر، کود، سم و نهال 
  • تمام کالاهای حوزه کتاب، مطبوعات، لوازم تحریر و موارد دیگر
  • آرد خبازی، گوشت، نان، برنج، شیر، حبوبات، قند، پنیر، سویا، شیرخشک برای کودک و روغن نباتی
  • انواع دارو، خدمات درمانی، خدمات حمایتی و توانبخشی، لوازم مصرفی درمانی
  • تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی، رادار و موارد دیگر که مورد نیاز وزارت راه و ترابری و وزارت امور اقتصادی است
  • فرش دستباف
  • تمام اقلام نظامی و انتظامی، امنیتی که توسط وزارت دفاع کشور پیشنهاد می شوند
  • خوراک دام و طیور
  • خدمات حمل و نقل عمومی ریلی، هوایی، جاده ای، مسافری برون شهری و درون شهری و دریایی 
  • خدمات مشمول مالیات بر درآمد حقوق طبق قانون مالیات های مستقیم
  • انواع خدمات آموزشی و پژوهشی  طبق پیشنهاد وزارتخانه علوم تحقیقات و فناوری، بهداشت، آموزش و پرورش، درمان و آموزش پزشکی و موارد دیگر
  • خدمات اعتبار بانک ها و خدمات بانکی، موسسه ها و تعاونی های اعتباری، صندوق های قرض الحسنه مجاز و خدمات معاملات کالاها در بورس ها و بازارهای خارج از بورس

بخشنامه مالیاتی ارز حاصل از صادرات

در این قسمت برای آن که شما بتوانید متن کامل بخشنامه مالیاتی ارز حاصل از صادرات را در اختیار داشته باشید فایل پی دی اف بخشنامه مالیاتی ارز حاصل از صادرات را برای شما عزیزان فراهم کرده ایم. شما میتوانید با کلیک روی دکمه زیر بخشنامه را دانلود کرده و اطلاعات لازم را در مورد آن کسب کنید.

جمعبندی

در این مقاله صفر تا صد مالیات صادرات چیست را توضیح دادیم و لیست کالاهای صادراتی معاف از مالیات و موارد مشمول معافیت صادرات از ارزش افزوده را به شما توضیح دادیم. اگر سوالی در مورد این مالیات کالاها و خدمات صادراتی دارید میتوانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخ شما را بدهند. همچنین میتوانید برای انجام امور مالیاتی خود به صفحه خدمات مالیاتی مراجعه کنید و از کارشناسان متخصص ما برای حل مشکلات مالیاتی خود بهره ببرید.

سوالات متداول

مالیات صادرات چیست؟

مالیات یکی از منابع درآمد دولت است که در ازای صادرات کالا و خدمات در مواردی که مشمول مالیات میشوند هزینه ای دریافت میشود که به آن مالیات صادرات گفته میشود.

معافیت صادرات کالا و خدمات مشمول چه مواردی است؟

باتوجه به آن که صادرات کالا و خدمات میتواند سبب وارد شدن ارز به کشور و رونق اقتصادی شود موارد زیادی مشمول معافیت مالیات صادرات میشوند که به طور کامل لیست کالاهای صادراتی معاف از مالیات در این مقاله توضیح داده شده اند.